Fietsroute 60KM – Dijk Lelystad – Enkhuizen

Vandaag wilde ik zelf eens proberen hoe het is om over de Houtribdijk (ook bekend als Markerwaarddijk), de dijk die Flevoland verbindt met Noord-Holland, met een e-bike heen en weer te fietsen.

De dam scheidt het IJsselmeer van het Markermeer en werd aangelegd tussen 1963 en 1976. De dijk werd zowel vanuit Lelystad als vanuit Enkhuizen aangelegd. Het laatste gat werd op 4 september 1975 officieel gesloten. Prins Claus plaatste ter herdenking van die gelegenheid een sluitsteen, die zich bevindt bij hectometerpaal 68,3.

Het is een perfecte dag om deze rit te maken met een aangename temperatuur van rond de 21 °C en heldere hemel.

Mijn startpunt is Rent A Bike Lelystad op de Boeier 01 – 1. Ik zet de de tripteller van de boordcomputer op 0. Verder monteer ik mijn GoPro actioncam op mijn stuur en neem een pakaftas mee die ik klik op mijn bagagedrager. Heel handig om allerlei spullen in mee te nemen.

Ik rijd langs Batavia Stad Fashion Outlet en iets verderop ga ik het begin van de Houtribdijk op langs de sluizen. Links en rechts, omsloten door water, is het uitzicht prachtig. In de verte is de Hurkende Man te zien. Eenmaal op de dijk zelf begint het fietspad lager dan de autoweg te komen. Links kijk je tegen de dijk aan en rechts is het Ijsselmeer te zien. Je hoort het geluid van de golven en de wind en tegelijkertijd ruik je een zeelucht.

Zo rijd ik door en kom in het midden van de dijk langs een parkeerplaats waar het een drukte van jewelste is. Veel watersporters die aan het kitesurfen zijn maar ook mensen die tijdens hun auto of fietsrit even pauzeren en genieten van het prachtige uitzicht.

Nog wat verderop begint het fietspad weer naar boven te komen en op het hoogste punt aangekomen is ineens de kustlijn van Enkhuizen te zien. Het einde is in zicht. Een stukje verder is de Jachthaven te zien en aan de linkerkant een windmolenpark op een strekdam.

Ik rijd over de sluis bij Enkhuizen en langs het Zuiderzeemuseum. Nog eventjes en ik kom aan bij het bordje ‘Enkhuizen’ bij het Treinstation. Het is gelukt! Ik ben 30km van mijn startpunt vandaan.

Enkhuizen zelf laat ik voor wat het is omdat het een verhaal op zich is waar je veel kan zien, doen en beleven. Misschien een andere keer een aparte blog daarover.

Dan begint de terugreis. Exact dezelfde weg terug waardoor je eigenlijk alles 2x ziet maar dan van de andere kant. Toch net iets anders. Bij de parkeerplaats in het midden stop ik deze keer om een foto te nemen op de strekdam.

Ik vervolg mijn rit en kom aan bij de parkeerplaats bij Bataviastrand en de Hurkende Man. Daar is een snackwagen. Door de lange rit van in totaal 3 uur heb ik best wel honger gekregen. Na gegeten te hebben maak ik nog een foto voor de Hurkende Man.

Nog een kilometer doorrijden en ik kom aan bij het eindpunt, Rent A Bike Lelystad. De teller laat 60.3km zien en de accu is maar voor de helft leeg.

Het is een hele leuke dag geworden met een fietsrit van 3 uur zonder al te veel in te spannen, wat tussenstops en fotomomenten met lekkere snack aan het eind.

Kortom; een aanrader!

Scroll naar top