Op bezoek bij Ans en Georg Fromm van MS Waddenzee

Een vaartocht met een authentiek veerschip uit 1920 en tegelijkertijd iets opsteken van de geschiedenis van Flevoland.

Vandaag ben ik op bezoek bij Ans en Georg Fromm, eigenaren van de MS Waddenzee.

Ans en Georg hebben de boot vorig jaar helemaal opgeknapt en aangepast naar de huidige eisen en normen. Waar het schip van 1920 tot 1960 gebruikt werd als veer tussen Holwerd en Ameland, wordt hij nu gebruikt voor vaartochten. Bijvoorbeeld naar de Marker Wadden en het Werkeiland. Vroeger konden er 320 passagiers en 7 auto’s mee, nu kunnen er 125 passagiers aan boord. I.v.m. corona maatregelen mogen er momenteel maximaal 75 passagiers aan boord.

Ik sta in de rij te wachten op steiger Batavialand in het Bataviakwartier, pal naast het VOC Schip de Batavia. Ans verwelkomt alle passagiers en vertelt kort over het schip, het maximaal aantal passagiers, hoeveel passagiers er vandaag zijn en waar je je allemaal mag bevinden op het schip.

Iedere passagier krijgt een leuke authentieke boardingpass en een consumptiekaart mee waar de genoten consumpties op worden geschreven. Van te voren kun je ook catering boeken zoals een Polderlunch en Zalm uit de Polder.

We lopen met zijn allen langs het VOC Schip de Batavia en aan de linkerkant ligt de MS Waddenzee waar we het schip op gaan. Eenmaal aan boord is het wachten op het starten van de motoren.

Ans neemt het woord en verwelkomt iedereen. Met een draadloze microfoon in haar hand en het geluid uit grote speakers is haar stem luid en duidelijk te horen ondanks het geluid van de motoren van het schip. Al moet ik zeggen dat het geluid van de motoren best meeviel, mede afhankelijk van waar ik me bevond op het schip.

Met een kaart in haar hand begint ze met een introductie over de ontstaansgeschiedenis van Flevoland. Ze is heel enthousiast, vriendelijk en vertelt op een goed volgbare tempo het een en ander over de drooglegging van de Zuiderzee in 1918 met de Zuiderzeewet.

Ze wijst ons op het bagage-ruim benedendeks waar diverse vintage koffers te zien zijn, ieders met een eigen verhaal. Het is een soort mini museum.

We komen aan bij de Noordersluis, naast het gemaal Wortman. We varen de sluis in en de poorten achter ons gaan dicht. Dan beginnen we langzamerhand te zakken tot wel 6 meter onder zeeniveau. Je kijkt dan naar boven waar je het Markermeer 6 meter boven je ligt. Het blijft een rare gewaarwording.

De catering begint en passagiers kunnen benedendeks naar de bar gaan om wat te halen en Ans brengt hier en daar wat drankjes en hapjes. Aan de kinderen is ook gedacht. Die krijgen limonade met een lekker zak chips. Ook zie ik bakjes met druiven voorbij komen. Lekker genieten zo aan boord.

De vaartocht gaat door en we varen door de vaarten van Noordersluis en keren wat verderop terug om aan te meren bij het Werkeiland van Lelystad. Hier begon het allemaal. We stappen af en lopen achter Ans aan die ons eerst bij het Gemaal naar binnen laat gluren waar je grote dieselmotoren ziet staan. Deze motoren worden nog steeds wel een gebruikt om het niveau van de vaarten te corrigeren. Daarna lopen we naar het voormalig werkeiland.

Het precies midden in het IJsselmeer gelegen werkeiland Lelystad, Perceel P, werd aangelegd met de opzet het zo kort mogelijk een eiland te laten zijn.

Bedoeld als bouwput voor één van de drie gemalen voor de in de jaren vijftig aan te leggen polder Oostelijk Flevoland. Er ontwikkelde zich in de vrij korte periode van zijn bestaan een hechte samenleving.

We lopen langs de karakteristieke huisjes van het Werkeiland. De stenen zijn op een aparte manier gemetseld. Ans vertelt dat de reden hiervoor was dat op deze manier het minst aantal bakstenen werden gebruikt. Het werkeiland was destijds een eiland zoals de naam zegt en de bakstenen werden aangevoerd uit Harderwijk met een schip. Hoe minder stenen er nodig waren hoe beter natuurlijk.

We lopen langs de dukdalf, de eerste paal die in de Zuiderzee werd geslagen. Hier is oostelijk en zuidelijk Flevoland ontstaan. Heel bijzonder om te zien. Verderop komen we langs hotel de Lange Jammer die is vernoemd naar de straat waar naar verluid ‘Jammerende’ mensen woonden. En weer een stukje verderop zie we het ‘hospitaal’ waar ook les werd gegeven aan kinderen.

Daarna is het tijd om terug te lopen naar het schip. We gaan aan boord en we gaan weer de sluizen in om dit keer 6 meter naar boven te gaan en het Markeermeer op te varen richting het startpunt waar de reis was begonnen.

Het is een vaartocht van 3 uur inclusief een rondleiding van 45 minuten op het Werkeiland. Een bijzondere ervaring voor jong en oud en zelfs voor mensen uit Lelystad. Een leuk dagje uit die je kunt combineren met een bezoek aan Bataviastad Fashion Outlet en/of het Batavialand Museum. Om te reserveren kun je naar website van MS Waddenzee gaan. Daar vind je de diverse tochten, de tarieven en data waarop er wordt gevaren.

Voordat ik afstap neem ik nog een leuke selfie met Ans en Georg. Tijd om naar huis te gaan.

Heb jij ook een bedrijf en lijkt het je leuk om geïnterviewd te worden? Neem dan contact op met mij op telefoonnummer 06 – 3410 7755.

Een vereiste is wel dat het een leuk plekje is waar mensen op de fiets gezellig langs kunnen komen of tijdens een doortocht even een stop kunnen maken.

Scroll naar top