Op bezoek bij Johan en Ludwien van Wijngaard El Placer.

Een bijzonder dagje uit: Biologische wijngaard El Placer in Lelystad.

Vandaag ben ik op bezoek bij Johan en Ludwien van El Placer.

‘Placer’ is Spaans voor plezier, genoegen, genot. Lidwien werkte jaren in het Spaanstalige wijnland Chili, vandaar een Spaanse naam. El Placer ligt op een mooie locatie in het buitengebied ten noorden van Lelystad. In 2000 begonnen Johan Rippen en Lidwien Vos de Wael met de aanleg van de wijngaard. Een ambachtelijk, kleinschalig en innovatief biologisch bedrijf.

Naast de wijngaard is er op het terrein een wijnmakerij met proefschuur, een proefkamer, een insectenhotel en fruitbomen.

Er heerst een heel rustige sfeer en het voelt alsof je in een ander land bent. Dit zie je meestal in Frankrijk of Spanje. Maar dit is echt gewoon in Lelystad! Super leuk om te zien.

Als ik het erf op kom rijden wordt ik vriendelijk begroet door Johan en Ludwien. Ik krijg gelijk een lekker bakje koffie aangeboden en Johan leidt mij rond en vertelt het een en ander over de wijngaard.

Zijn hoofdboodschap is dat je volledig biologisch een wijngaard kunt exploiteren. Met El Placer wilt hij een voorbeeld zijn voor de meeste (internationale) wijngaarden waar het gebruik van bestrijdingsmiddelen de normaalste zaak van de wereld is.

In de proefschuur stel ik hem een aantal vragen.

1. Is El Placer geschikt voor een dagje uit op de fiets en wat is er zo en al te doen?”

“Het is zeker geschikt voor een (halve) dagje uit. Je kunt hier een rondleiding krijgen. Evt. inclusief proeverij (boven 6 personen). Kinderen kunnen onder begeleiding hier druiven proeven, bramen plukken en de natuur beleven. Er zijn in de buurt horeca gelegenheden waardoor je je bezoek kunt combineren. Ook hebben wij diverse arrangementen en workshops beschikbaar en ook speciale wensen zijn bespreekbaar”

2. Kunnen fietsers spontaan langsfietsen bij El Placer, bijvoorbeeld tijdens een fietstocht?

“Dat kan zeker. Zij zijn van harte welkom. Om teleurstellingen te voorkomen en zeker te zijn dat er iemand aanwezig is, adviseer ik wel om even van tevoren even te bellen.”

3. Bij El Placer werken veel vrijwilligers. Zijn jullie momenteel op zoek naar vrijwilligers?

“Vrijwilligers zijn altijd welkom en zij kunnen ons helpen van ma. t/m do. op onze 2e wijngaard locatie op de Elandweg 84 en op vrijdag hier op de Groene Velden 140. De werkzaamheden variëren van knippen, takken versnipperen, maaien, oogsten, bottelen tot etiketteren.”

In de proefschuur zie ik diverse flessen staan met verschillende afmetingen. Naast wijn verkoopt El Placer ook diverse Likeuren, Grappa (gedistilleerd sterke drank uit druivenpulp) en Verjus (sap van onrijpe druiven). Eventueel in een leuke cadeauverpakking.

Niets van de druiven wordt weggegooid. Zelfs de schillen worden gecomposteerd en gebruikt voor de wijngaard wat ten goede komt van het bodemleven.

Voor mezelf koop ik een fles Barricade. Houtgerijpte Regent-Rondo-cuvée met subtiele eikenhout vanilletonen. Lekker met kaas en noten. Dat wordt smullen…

Voordat mijn bezoekje erop zit nemen we een aantal foto’s samen en verlaat ik het terrein.

INFO
Wijngaard El Placer: Groene Velden 140, 8211 BD Lelystad
06 13866296 (9.00-17.00 u) of mail: info@wijngaardelplacer.nl

Heb jij ook een bedrijf en lijkt het je leuk om geïnterviewd te worden? Neem dan contact op met mij op telefoonnummer 06 – 3410 7755.
Een vereiste is wel dat het een leuk plekje is waar mensen op de fiets gezellig langs kunnen komen of tijdens een doortocht even een stop kunnen maken.

Scroll naar top