Radweg Oostvaardersplassen (32/41 km) + Karte

Ze zeggen weleens dat in Nederland geen wilde natuur meer te vinden is. Wie dat denkt, heeft het echter bij het verkeerde eind. Vlak bij Lelystad ligt een stuk natuur dat een ruigheid heeft die ver over de grenzen beroemd is. In de Oostvaardersplassen kan de natuur haar gang gaan. Een groot deel van het gebied is niet toegankelijk voor het publiek. Daardoor ontstaan ruige landschappen en leven dieren in het wild.

De Oostvaardersplassen: Nederlandse natuur van internationale allure

Hoewel je niet overal mag komen, zijn de Oostvaardersplassen een bezoek meer dan waard. Ga eens fietsen rond de Oostvaardersplassen. Met de Fietsroute Oostvaardersplassen weet je dat je geen enkel hoogtepunt mist.

Fietsen rond de Oostvaardersplassen – wat mag je verwachten?

De Fietsroute Oostvaardersplassen is een rondrit van 32 kilometer. Je kunt deze op elk gewenst punt starten en eindigen. Onderweg geniet je van onvoorstelbare uitzichten. Je kijkt uit over water, graslanden en bossen.  Op je fietstocht zie je niet alleen de Oostvaardersplassen, maar ook recreatiegebied de Reigerplas/Ooievaarplas, Het Hollandse Hout, het Praambos en het Kotterbos.

Onderweg kom je langs verschillende observatiehutten. Deze strategisch geplaatste hutten zijn perfect om voor Nederland unieke moeras vogels te spotten. Ook kun je een aantal grote grazers zien. Is er een betere plek te bedenken voor een lunchpauze?

Fietsroute Oostvaardersplassen (32 km):

24 – 67 – 97 – 93 – 93 – 06 – 20 – 23 – 24

Fietsroute Oostvaardersplassen Kort

Fietsroute Oostvaardersplassen met een huurfiets

Heb je geen eigen fiets? Dan kun je in Lelystad een fiets huren. Rent-a-bike Lelystad heeft een huurfiets voor elk budget waarmee je de Fietsroute zonder problemen kunt fietsen rond de Oostvaardersplassen.

Vanaf Rent-a-Bike Lelystad is de start en finish van de Fietsroute Oostvaardersplassen vlak bij. Je volgt een rondrit van 41 kilometer. Je begint en eindigt bij fietsknooppunt 32 aan de Houtribweg in Lelystad:

Fietsroute Oostvaardersplassen met een huurfiets van Rent-a-Bike Lelystad (41 km):

32 – 30 – 25 – 24 – 67 – 97 – 93 – 93 – 06 – 20 – 23 – 24 – 25 – 30 – 32

Fietsroute Oostvaardersplassen Lang

Leuk verhaal, maar hoe is die fietsroute nu echt?

We kunnen wel zeggen dat fietsen rond de Oostvaardersplassen een echte aanrader is, maar is dat ook zo? Jeroen en Adriana namen de proef op de som. Jeroen vertelt:

Ik maak niet zo vaak dagtochten op de fiets. Soms huur ik op vakantie een fiets, vooral omdat een auto niet altijd een optie is. Dan wil ik nog wel eens een eindje fietsen. Zo heb ik dit jaar het eiland Terschelling verkend. Mooi, maar het leverde ook veel spierpijn op.

Via-via hoorde ik over fietsroute rond de Oostvaardersplassen. Ik had het bezoekerscentrum wel eens bezocht, maar om er omheen te fietsen was nooit in me opgekomen. Wat me over de streep trok, was dat Rent-a-Bike Lelystad ook e-Bikes verhuurt. Ik heb op Terschelling gemerkt dat ik –zwoegend tegen de wind- met gemak werd ingehaald door mensen op de e-bike, dus dat wilde ik ook wel eens proberen.

Adriana, een vriendin van me, en ik reden daarom eind oktober naar Lelystad. Het was een typische herfstdag, met dreigende wolken. Het had de hele week geregend, maar net deze dag zou het volgens de voorspellingen droog blijven. We konden alleen maar hopen dat de voorspellingen zouden kloppen.

We werden hartelijk werden ontvangen door de verhuurder. Omdat we allebei nog nooit op een e-bike hadden gereden was het erg fijn dat hij uitgebreid te tijd nam om uit te leggen hoe een elektrische fiets werkt. We kregen nog wat aanwijzingen om het begin van de route te vinden en stapten, ietwat onwennig, op de fietsen.

De eerste paar honderd meter was het fietsen nog een beetje raar, klunzig zelfs, maar tegen de tijd dat we Shopping Outlet Bataviastad in zicht kregen (op minder dan een kilometer van de fietsverhuurder) hadden we de fiets al goed in de vingers.

Wat een genot.

Oostvaardersdijk

Oostvaardersdijk – Foto (c) Jeroen Langendam

Tegen de wind in fietsen

Deze dijk is ruim 12 kilometer lang, met rechts het Markermeer en links een vrij uitzicht over de Oostvaardersplassen. Op een normale fiets zouden we echter weinig van het uitzicht genoten kunnen hebben. Zoals wel vaker in oktober waaide het aardig. En net uit de verkeerde richting.

Dit merkten we echter pas op onze eerste stop. Op een parkeerplaats halverwege de Oostvaardersdijk wilden we de eerste fotostop maken en aan de lunch beginnen. De foto-sessie lukte, maar vanwege de harde wind besloten we na een korte pauze toch maar een andere plek te zoeken voor de lunch.

Ontdek de nieuwe natuur van de Oostvaardersplassen

Een korte pauze op het eerste rustpunt. – Foto (c) Jeroen Langendam

Tegen de tijd dat we het einde van de Oostvaardersdijk hadden bereikt, leken de weergoden ons goedgezind. De wind werd minder en het wolkendek brak steeds verder open. De wat stoere, stormachtige dag, veranderde langzaam maar zeker in een vriendelijke herfstdag. Ideaal fietsweer en de droom van de Oud-Hollandsche meesters.

In het bezoekerscentrum Oostvaardersplassen, onze uiteindelijke lunchplek, kun je niet alleen genieten van koffie en appelgebak (of iets anders), maar ook van een educatieve video en prachtige uitzichten.

Omdat Staatsbosbeheer zo vriendelijk is een aantal verrekijkers gratis ter beschikking te stellen is dit de perfecte locatie om vogels te spotten.

Je staat lekker beschut in een verwarmde ruimte en hebt een ruim blikveld. Behalve de zo bekende stads-eend, herkende ik brandganzen, kuifeenden en natuurlijk de wilde ganzen. Een mooie score, zeker als je de verschillende roofvogels (vermoedelijk buizerds) die we onderweg al tegenkwamen meetelt.

Uitzicht Oostvaardersplassen vanaf bezoekerscentrum

Uitzicht Oostvaardersplassen vanaf bezoekerscentrum.  – Foto (c) Jeroen Langendam

En dat voor iemand die niet zoveel van vogels weet, hoe mooi moet deze route niet zijn voor de echte vogelaar? We laten het Bezoekerscentrum achter ons en fietsen verder. Omdat het fietspad bijzonder smal is en heel Almere besloten lijkt te hebben de natuur in te trekken, is het af en toe goed opletten. Maar al snel bereiken we een wat bredere weg en kunnen we weer uitgebreid om ons heen kijken. We zijn inmiddels op de Knardijk aangeland.

Deze dijk uit 1956 loopt dwars door Flevoland heen en diende in de jaren voordat Zuidelijk-Flevoland werd drooggelegd (rond 1967) als buitendijk. Rijdend over de weg die bovenop deze dijk is aangelegd ben je hoog verheven boven het omliggende landschap, waardoor je vrij uitzicht hebt over de plassen.

Hoewel de dijk midden in het land ligt, hoeven we niet bang te zijn dat deze uitzichten verloren gaan. Een notitie van het ministerie van Verkeer en Waterstaat uit 1964 laat namelijk zien dat Rijkswaterstaat de dijk in tip-top conditie moet houden als zeewering. Zo moet eventuele schade die kan ontstaan na een eventuele doorbraak van de IJsselmeerdijk (al dan niet door oorlogshandelingen) beschermd blijven. (Bron).

Tegen de tijd dat we de Knardijk bereikten, begon de zon al langzaam richting de horizon te zakken. Dit leverde niet alleen prachtige foto’s op, maar deed ook de herfstkleuren van de loofbomen van Hollandse Hout prachtig uitkomen.

Dit is de Nederlandse natuur in al haar glorie: een eindeloze wolkenhemel, de zon die haar gouden licht over het land (en water) straalt en de bomen die hun meest kleurrijke gewaad aan ons tonen. Ineens begrijp ik waarom mensen het zo leuk vinden om voor de lol op hun fiets te stappen. Opeens voel ik me onderdeel van mijn omgeving. Nietig, maar toch groots.

De langzaam zakkende zon zorgt voor imposante uitzichten vanaf de Knardijk. Foto c Jeroen Langendam

De langzaam zakkende zon zorgt voor imposante uitzichten vanaf de Knardijk. – Foto (c) Jeroen Langendam

Van binnen nog nagloeiend van dit prachtige schouwspel rijden we langzaam weer richting Lelystad. Haast ongemerkt, want de fietspaden zijn op veel plekken in Lelystad gescheiden van het autoverkeer.

Daardoor voelden de laatste paar kilometers niet alsof we door de stad fietsen. Pas bij het Wortmangemaal, dat we ook aan het begin van de fietstocht tegenkwamen, besefte ik dat we langzaam aan het einde van onze fietstocht kwamen.

Het was een heerlijke tocht, die dankzij de comfortabele e-bikes van Rent-a-Bike Lelystad, goed te fietsen was. Ook voor zondagsfietsers zoals wij. Dit smaakt absoluut naar meer!

Wortmangemaal

Poëzie op het Wortman Gemaal. – Foto (c) Jeroen Langendam

Fietsroute Oostvaardersplassen goed te volgen

deze route gebruik maakt van het uitgebreide netwerk fietsknooppunten hoef je onderweg alleen de bordjes te volgen om zeker dat je goed fietst.

Je kunt ook gebruik maken van een app, zoals de gratis Fietsknoop-app ,waarin je de route van te voren kunt invoeren. De app werkt op basis van GPS en functioneert ook wanneer je geen data kunt ontvangen.

Screenshot Fietsknoop app

Praktische tips voor fietsen rond de Oostvaardersplassen

Het praktijkverhaal laat zien dat je in elk seizoen heerlijk kunt rond de Oostvaardersplassen in elk seizoen. Jeroen en Adriana willen je echter nog wel een paar praktische tips meegeven voordat je aan de fietsroute Oostvaardersplassen begint:

  • De fietspaden kunnen soms wat modderig zijn. Kies daarom een fiets met versnellingen of volg ons voorbeeld en huur een e-bike
  • Fietsen met kinderen? Geef ze een stevige fiets mee, zoals een mountainbike
  • Vergeet niet te genieten. Neem de tijd. Laat je verleiden om ook de zijwegen te verkennen. Geniet van het uitzicht, maak foto’s.
  • Onderweg kom je andere fietsers en wandelaars (op delen ook met honden) tegen. Vooral aan de westerzijde van de Oostvaardersplassen is het fietspad smal. Dit is ook net het stuk waar de meeste bezoekers komen. Geef elkaar de ruimte en houd rekening met elkaar.
  • Honden zijn niet overal toegestaan. Je hond mag dus helaas niet mee.
  • Gebruik de Fietsknoop-app als navigatie. Je bent dan minder bezig met het zoeken van de juiste weg en kunt meer om je heen kijken. Bij Rent-a-Bike Lelystad kun je (tegen een lage meerprijs) een telefoonstandaard huren. Je kunt je smartphone op het stuur monteren.

Durf af te dwalen van de hoofdweg en durf de zijpaden in te slaan. Foto c Jeroen Langendam

Durf af te dwalen van de hoofdweg en durf de zijpaden in te slaan. – Foto (c) Jeroen Langendam

Scroll to Top