Wat te doen in Lelystad? Alles-in-1-Overzicht

Ben je al eens in Lelystad geweest? De hoofdstad van Flevoland staat symbool voor enorme inspanningen. Dacht je dat de Deltawerken imposant waren? Dan heb je er niet stilgestaan dat Lelystad –letterlijk- een stad op de bodem van de zee is.

De bouw van Lelystad begon pas in 1965. Dat maakt Lelystad tot een van de jongste steden van Nederland. Maar de stad is al lang en breed volwassen. Het is een stad met een gezonde economie, een stad die bruist en leeft. Er is altijd wel wat leuks te doen in Lelystad.

We zetten de leukste activiteiten in Lelystad en omgeving voor je op een rijtje. Welke leuke dingen ga jij in Lelystad doen vandaag?

Lekker op de fiets

Toen Lelystad ontworpen werd, was de veiligheid en het comfort van fietsers een grote prioriteit. Daardoor is fietsen in Lelystad een van de leukste dingen om te doen. Dat kan op je eigen fiets, maar je kunt jezelf het nog makkelijker maken door een fiets te huren. Bij Rent-a-Bike Lelystad huur je voor maximaal €15 per dag een comfortabele stadsfiets waarmee je op pad kunt. Voor maximaal € 25 per dag heb je zelfs een fijne e-bike.

Omdat er in Lelystad zoveel leuke dingen te doen zijn is de kans groot dat je langer blijft dan één dag. Hoe langer je huurt, hoe gunstiger de prijs.

Zo, je vervoer is geregeld. We gaan door naar de lijst met wat er te doen is in Lelystad en omgeving.

Ontdek de nieuwe natuur van de Oostvaardersplassen

Aan de rand van deze jonge stad van Nederland ligt een uniek stuk natuurgebied. Een eeuw geleden was dit gebied de bodem van de Zuiderzee. Tegenwoordig is het een moerasgebied van 6.000 hectare, waar waterplassen en rietvlaktes elkaar afwisselen.

In tegenstelling tot de meeste natuurgebieden in Nederland zijn de Oostvaardersplassen geheel op natuurlijke wijze ontstaan. Oorspronkelijk stonden hier allerlei industriegebieden ingetekend. Toen daar weinig vraag naar bleek, sloeg de natuur haar slag.. Al snel ontdekten allerlei vogels het gebied als pleisterplaats. Inmiddels leven er ganzen, lepelaars, aalscholvers, reeën, vossen – zelfs de zeearend.

Ontdek de nieuwe natuur van de OostvaardersplassenFiguur 1: Onderneem vanuit Lelystad een fietstocht rond de Oostvaardersplassen. Deze activiteit combineert sportieve prestatie met de ontspanning van prachtige natuur. (Foto: Jeroen Langendam)

Een bezoek aan de Oostvaardersplassen is een echte must-do activiteit voor wie Lelystad bezoekt.  Gebruik deze fietsroute als inspiratie voor een rondje rond de Oostvaardersplassen (van 32/41km).

Ons advies: neem je tijd. Deze fietstocht is niet voor niets de eerste op onze inspiratielijst voor “wat te doen in Lelystad”. Dit is één van die activiteiten die je in alle rust moet ervaren. Wie de tijd neemt om stil te staan bij alle mooie dingen dien je kunt zien en ervaren is met deze route makkelijk een dagje zoet.

Belevenissenbos – geweldig voor de kids

Bezoek je Lelystad met het hele gezin? Dan zoek je leuke dingen die je samen met de kinderen kunt doen. Ga lekker buiten spelen!  Bijvoorbeeld in het Belevenissenbos.

Het gratis toegankelijke speelterrein biedt 40 hectare “natuurlijk spelen”. Talloze speelplekken en tientallen speelaanleidingen liggen klaar om gevonden te worden. Klauter in bomen en over het water. Dit is het pure spelen, ongereguleerd en in de vrije natuur. Natuurlijk, een nat pak behoort tot de mogelijkheden. Maar dat maakt het nou net zo leuk

Geen zin om naar huis te gaan? Geen nood, boek een van de bushcamps en blijf een nachtje kamperen.

Belevenissenbos – geweldig voor de kids

Figuur 2: Het Belevenissenbos van Lelystad biedt 40 hectare speel- en kampeerplezier. Gratis toegang en een schat aan leuke activiteiten. (Afb: www.belevenissenbos.nl)

Natuurpark Lelystad

Ook Natuurpark Lelystad nodigt je uit om deel te nemen aan een waaier van activiteiten. Start met een bezoek aan de mooie expositie over het gebied in het Bezoekerscentrum en laat je inspireren door de vele dingen die je –zo vlak bij de stad- in de natuur kunt doen en zien.

20140626_Pater_Davidshert_en_ganzen_Natuurpark_Lelystad.jpg
Nederlands: Pater Davishert en ganzen Natuurpark Lelystad

20140626 Pater Davidshert en ganzen Natuurpark Lelystad.jpg (26 June 2014) by Gouwenaar, CC-Zero.

Figuur 3: In Natuurpark Lelystad kun je onder andere het Pater Davishert tegen het lijf lopen (Foto: Gouwenaar, CC0, via Wikimedia Commons)

Net als de Oostvaardersplassen leent het Natuurpark Lelystad zich uitstekend voor een fietstocht, maar ook wandelen is een genot.

Wat je ook wilt doen, er is een route voor. Gebruik de handige routemachine bij de ingang van het bezoekerscentrum om zelf je wandel- of fietsroute samen te stellen, precies zoals jij het wilt.

Overigens is er in Natuurpark Lelystad nog veel meer te doen dan wandelen en fietsen. Flevolandschap organiseert regelmatig leuke activiteiten, ook voor de kinderen.

Marker Wadden

Misschien begin je een patroon te zien. Ons Alles-in-1 overzicht “Wat te doen in Lelystad” bevat erg veel nieuwe natuur. Dankzij Natuurmonumenten kunnen we nog een activiteit toevoegen aan ons lijstje: een bezoek aan de Markerwadden.

De inpoldering leverde, naast nieuw land, ook natuurschade op. Door nieuwe eilanden aan te leggen, wil Natuurmonumenten de natuur een kans geven zich te herstellen. Uiteindelijk zou hier een natuurgebied moeten ontstaan van ruim 10.000 hectare groot.

Hoewel de aanleg van de Markerwadden (in het Markermeer) pas in 2016 begon, zijn de eerste successen al zichtbaar. 2020 bracht zelfs een paar verrassingen: de zeearend, baardmannen, de blonde ruiter, IJsvolgels en zelfs twee soorten flamingo’s!

Activiteiten op de Markerwadden

Een bezoek aan de Markerwadden is één van de dingen die je absoluut moet doen als je in Lelystad verblijft. Het makkelijkst doe je dit met de veerdienst van Boot Markerwadden vanuit Lelystad.

Het kan leuker, want waarom zou je niet van de reis zelf ook een leuke activiteit maken? Boek een vaartocht naar de Markerwadden met de MS Waddenzee. Onderweg vertellen de begeleiders je honderduit over het gebied, de natuurwaarde en de geschiedenis. Op de Markerwadden zelf kun je (eventueel met een gids) lekker wandelen.

Werkeiland

Als je meer wilt weten over de geschiedenis van Flevoland is een bezoek brengen aan het Werkeiland één van de dingen die je zeker moet doen. Hier werd namelijk, op 31 oktober 1949, de eerste paal geslagen van wat zou uitgroeien tot Lelystad.

Wortmangemaal

Figuur 4: Het Wortmangemaal behoort tot het erfgoed van Lelystad (Foto: Jeroen Langendam)

Die eerste paal stond toen midden in het water, maar ligt nu aan de rand van Lelystad. Stap op de fiets en rijd naar de Wortmansluis (en het bijbehorend gemaal) dat tot het technologisch erfgoed van de droogmalingen behoort.

Het Werkeiland is perfect wanneer je op zoek bent naar iets te doen in Lelystad om een paar uurtjes op te vullen. Je kunt hier in alle rust een korte wandeltocht maken waarbij je pas echt ontdekt welke grootse prestatie de polderaars hebben geleverd!

Bataviakwartier: voor elk wat wils

Wie je ook bent, als je op zoek bent naar dingen om te doen in Lelystad, kom je al snel in het Bataviakwartier terecht. Hoewel het Bataviakwartier slechts een relatief kleine oppervlakte heeft, is dit een ware hotspot van allerlei soorten activiteiten.

De Batavia (Geweldig voor de kids)

We beginnen met de naamgever van het Bataviakwartier: VOC-schip de Batavia. De Batavia begon in 1628 aan haar reis naar Nederlands-India. Volgeladen met geld, juwelen, wijn en andere luxegoederen zou het schip handeldrijven om na acht maanden een vracht aan specerijen terug te keren.

Het liep anders. Schipper Adriaan Jacobsz bleek iets te gecharmeerd te zijn van de echtgenote van de opperkoopman. Zijn geflirt leidde tot ruzie en muiterij – en uiteindelijk schipbreuk!

De Batavia die je nu in Lelystad kunt bezoeken is een getrouwe replica, gebouwd door jongeren die hier hun opleiding volgden en vrijwilligers. Na 10 jaar noeste arbeid werd het schip in 1995 gedoopt. Bezichtig dit schip en bezoek de tentoonstelling

Bezoek een lezing voor meer diepgang. Neem deel aan een van de georganiseerde activiteiten. Leer het vak van touwslager, hoor de kanonnen bulderen of laat je eigen archeologische vondsten onderzoeken tijdens het archeologisch spreekuur.

VOC-Schip-de-Batavia-Lelystad

Figuur 5: VOC Schip de Batavia is het boegbeeld van het Bataviakwartier (Foto: Edward Lich, via Pixabay)

Museum Batavialand (Geweldig voor de Kids)

Het bezoeken van Batavialand is één van de dingen die je kunt doen als wilt dat de kids tijdens je bezoek in Lelystad iets leren. Het museum belicht niet alleen de inpoldering, maar bespreekt de eeuwenlange strijd tegen –en relatie met- die de Nederlanders het water.

Museum Batavialand

Figuur 6: Vice-admiraal Michiel de Ruyter heeft een eervol plekje in Musum Batavialand (Afb: Wikipedia Commons)

Het museum neemt de kinderen mee op een interactieve ontdekkingstocht langs 7.000 jaar geschiedenis. Natuurlijk, ook Cornelis Lely komt aan bod; hoe kan het ook anders in de stad die zijn naam draagt. Daarnaast zijn Michiel de Ruyter, ontdekkingsreizen en nog veel meer zijn onderwerpen waarover je in dit museum veel nieuwe dingen te weten komt.

Shoppen in Batavia Fashion Outlet

Shoppen in Batavia Fashion Outlet mag natuurlijk niet in ons lijstje van activiteiten in Lelystad ontbreken. Hoe erg je shop-verslaving ook is, na een dagje in Batavia Fashion Outlet kun je er weer een tijdje tegenaan. Waar anders vind je ruim 250 internationale fashion & lifestylemerken zo vlak bij elkaar.

In de ruim 150 winkels is alles te kopen wat je als fashionista maar kunt verlangen: stijlvolle collecties, prachtige accessoires, luxe chocolade en innovaties voor in de keuken. Na een dagje Batavia Fashion Outlet leef je het goede leven. En dankzij de hoge kortingen in deze outlet kun je ook nog gewoon op vakantie!

Flaneren langs de boulevard van Bataviahaven

Sluit je dagje keihard shoppen in de Fashion Outlet af op de boulevard van Bataviahaven. De boulevard straalt de grandeur en weelde uit van Amsterdam ten tijde van de Gouden Eeuw.

Dat is niet toevallig, want het wooncomplex, is specifiek ontworpen om deze allure op te roepen. Het complex aan de Bataviahaven herinnert op aan de enorme pakhuizen waar goederen van over de hele wereld werden opgeslagen.

Vergaap je aan de mooiste woningen, flaneer arm in arm langs het water en geniet van een eenvoudige (of uitgebreide) maaltijd in één van de leuke restaurantjes.

Watersport strand

Natuurlijk biedt Lelystad ook een schat aan activiteiten op het water. De stad trekt jaarlijks vele zeilliefhebbers. Een andere grote attractie is het 400 meter lange strand. Dit strand is speciaal aangelegd om lekker uit te waaien. Windsurfers en kitesurfers hebben hier vrij spel, maar je kunt natuurlijk ook lekker aan wal blijven.

Vlakbij het strand van Lelystad tref je een stalen kunstwerk van 26 meter hoog aan. Dit kunstwerk heet officieel “Exposure”, maar staat beter bekend onder de naam De Hurkende Man.

Exposure_of_Antony_Gormley_by_Herman_Verheij_at_Lelystad.jpg
Sculpture Exposure (2010) by Antony Gormley in Lelystad/The Netherlands. This photo was taken on August 14, 2010 in Haven van Lelystad, Lelystad-Haven, FL, NL, using a Canon PowerShot G11. — Exposure of Antony Gormley by Herman Verheij at Lelystad.jpg (14 August 2010) by Herman Verheij, CC-BY-SA-3.0.

Figuur 7: Exposure (Hurkende Man) van Antony Gormley – Afb: Herman Verheij onder Creative Commons

Hij staart over het water en peinst over onderwerpen waar wij geen weet van hebben. Verlangt hij ernaar op reis te gaan? Probeert hij vogels te spotten? Treurt hij ergens over? Of kijkt hij bewonderend naar de kitesurfers? Niemand die het weet, want ook de maker, Antony Gormley, heeft daarover niks losgelaten.

Luchtvaarmuseum Aviodrome (geweldig voor de kids)

Vliegen fascineert de mens al eeuwen. Dat maakt het Luchtvaartmuseum Aviodrome tot zo’n aantrekkelijke vliegbestemming. Alleen de collectie authentieke vliegtuigen maakt dit museum al zo aantrekkelijk. Hier bekijk je klassiekers zoals de Fokker Spin en de Fokker DR-I, om vervolgens de Boeing 747 jumbo eens van buiten te bezichtigen.

Luchtvaarmuseum-Aviodrome-Lelystad

Figuur 8: Aviodrome (Foto: Marion Golsteijn via Wiki Commons)

Evenementen en activiteiten

Is vliegtuigen kijken niet genoeg voor jou en de kinderen? Neem dan deel aan een van de leerzame (maar vooral leuke) activiteiten die dit museum in Lelystad organiseert. Neem zelf plaats in de cockpit van een vliegsimulator, schrijf de kinderen in voor de opleiding tot piloot of stewardess of bedien de apparatuur in de radiokamer.

Wil je de zintuigen tot het uiterste prikkelen? Beleef dan de 4D film “Skymania”. Deze film, waarin je samen met Thomas en Elsa op avontuur gaat, gaat verder waar een 3D-film stopt. Voel de wind door je haren razen, en merk hoe je huid vochtig wordt terwijl je door de wolken vliegt.

De 4D film is een belevenis op zich. Alleen dit is al een bezoekje aan het Aviodrome waard.’

‘t Bovenwater (Recreatieplas)

De leukste activiteit op een mooie zomerdag is ongetwijfeld een bezoekje aan het strand. Het zwemstrandje aan ’t Bovenwater is perfect voor gezinnen met jonge kinderen.

Het is ook een van de dingen te doen in Lelystad die je niets hoeven te kosten. Toegang tot het strand is –net als parkeren – gratis.

Overigens kun je aan deze recreatieplas nog veel meer activiteiten ondernemen. Het water is verboden voor motorboten, wat ruimte biedt voor windsurfers en zeilers. Bij de lokale watersportvereniging kunnen ook mensen met een beperking lekker zeilen.

Genoeg te doen in Lelystad

Als het overzicht van activiteiten één ding duidelijk maakt, is het wel dat er in Lelystad veel te doen is, voor iedereen. Wat je leeftijd ook is, waar je ook van houdt, in Lelystad is elke dag, ook vandaag, wel wat te doen waar je blij van wordt. Dus, spring op die fiets, en onderneem vandaag iets gaafs!

Scroll naar top